ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ  

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας

Κωδικός Σχολείου (ΥΠAIΘ): 2110010

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Έδρα του Σχολείου (διεύθυνση): Νέα Πέραμος, Αγίας Ειρήνης, 64007

Τηλέφωνο: +30 2594 021201

Email: gymnper@sch.gr

Ιστοσελίδα: https://gym-peram.kav.sch.gr/

Διευθυντής Σχολικής Μονάδας: Δημήτρης Λυμπεράκης

Υποδιευθυντής Α: Νικόλαος Ξανθόπουλος

Υποδιευθύντρια B: Μένη Σκαρλατίδου

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων: Παντελής Κεχαγιάς

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Διευθυντής του σχολείου με τη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, το Προεδρείο του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου, καθώς και εκπροσώπου του Δήμου Παγγαίου συνέταξε τον παρόντα εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου. Σκοπός αυτού του κανονισμού και της Εκπαίδευσης γενικότερα  είναι: «η διαμόρφωση ανθρώπων με ελεύθερη, υπεύθυνη και δημιουργική προσωπικότητα».

 

 
Εισαγωγή

 

Οι μαθητές κατά την εγγραφή τους στο Γυμνάσιο Νέας Περάμου Καβάλας, ενημερώνονται για την ύπαρξη του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του σχολείου: "gym-peram.kav.sch.gr", ώστε να γνωρίσουν τους όρους λειτουργίας του σχολείου.
Λέγοντας  «Εσωτερικό  Κανονισμό  Λειτουργίας» εννοούμε όλους τους κανόνες και τους όρους που είναι απαραίτητοι για να λειτουργεί το σχολείο ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας προβλέπεται από το νόμο (άρθρο 37, Ν.4692/2020) και η τήρησή του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το σχολείο να πετύχει στην αποστολή του. Ο παρών Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας είναι εναρμονισμένος προς την Ελληνική Εκπαιδευτική Νομοθεσία και καθορίζει τα μέσα με τα οποία επιδιώκεται η πραγμάτωση των στόχων και των αρχών του σχολείου.
Η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της διεύθυνσης του Σχολείου, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων/ κηδεμόνων. Ο Κανονισμός επικαιροποιείται σε   τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του Σχολείου και τις, κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του.

 
 

Βασικές αρχές και στόχοι του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας

 

Σκοπός

Σκοπός του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου είναι η θεμελίωση ενός πλαισίου που υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο και την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, η διαμόρφωση κλίματος που στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/μαθητριών, η εξασφάλιση της σωματικής ασφάλειας και της συναισθηματικής πλήρωσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Ειδικότερα στοχεύει στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο χώρο του σχολείου, που από τη μια πλευρά θα προωθεί το σεβασμό των μελών της σχολικής κοινότητας και των ιδιαιτεροτήτων τους και από την άλλη θα ενθαρρύνει την ενεργό  συμμετοχή τους στις σχολικές δράσεις και εκδηλώσεις.  Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η ομαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας και η σημαντική ενίσχυση του ανοίγματος της στην ευρύτερη κοινωνία.

 

Διαδικασία σύνταξης

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάσσεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή/της Διευθύντριας της σχολικής μονάδας και με τη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων, των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθώς και εκπροσώπου του οικείου Δήμου. Στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου συμμετέχει και το Προεδρείο του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου.
Δεδομένου ότι η σχολική ζωή καλείται να διαπαιδαγωγήσει τους νέους σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας, που σέβεται τον άνθρωπο και αποδέχεται τη διαφορετικότητα, η σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του σχολείου δε μπορούσε παρά να αποτελεί καρπό της συνεργασίας και της συναίνεσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, υποδιευθυντές, διευθυντής, Δήμος).  Από την άλλη πλευρά  κατά τη διαδικασία σύνταξης λήφθηκαν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες του σχολείου, η ισχύουσα σχολική νομοθεσία, καθώς και ορισμένες γενικές αρχές και αξίες.

 

Γενικές αρχές

Οι γενικές αρχές και αξίες, στις οποίες στηρίζονται όλοι οι κανόνες του πλαισίου οργάνωσης της σχολικής ζωής, είναι:

  • Η αρχή της ελευθερίας
  • Η αρχή της ισότητας
  • Η αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας του καθενός
  • Η αρχή της αποδοχής της διαφορετικότητας
  • Η αρχή της δημοκρατίας
  • Η αρχή της δικαιοσύνης

 
Πιο ειδικά οι βασικές αρχές του σχολείου μας είναι:

 

Σεβόμαστε την προσωπικότητα και τα δικαιώματα κάθε μέλους της σχολικής κοινότητας
Αποφεύγουμε κάθε μορφή βίας (σωματική, λεκτική, ψυχολογική)
Είμαστε ευγενικοί στη συμπεριφορά μας
Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας
Προστατεύουμε το σχολικό περιβάλλον
Έχουμε ευπρεπή εμφάνιση και παρουσία
Συμμετέχουμε στις δραστηριότητες της σχολικής ζωής

Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο γενικών αρχών η σχολική πειθαρχία δεν αντιμετωπίζεται ως αυτοσκοπός αλλά ως παιδαγωγικό μέσο για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή.

 

Ισχύουσα νομοθεσία

Για την κατάρτιση του εν λόγω εσωτερικού κανονισμού λήφθηκαν υπόψη όλες οι διατάξεις της σχετικής κείμενης νομοθεσίας, που βρίσκονται σε ισχύ, και ιδιαίτερα:

Ο Νόμος, 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-9-1985)
Η υπ΄ αριθ. Φ.353.1./324/105657/Δ1/16-10-2002, Απόφαση του Υπουργού Παιδείας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1340/16-10- 2002/τεύχος Β΄.
Η υπ’ αριθ. 10645/ΓΔ4, Απόφαση του Υπουργού Παιδείας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 120/23-1-2018/τεύχος Β΄.
Η υπ’ αριθ. 18533/Δ4,  Απόφαση του  Υπουργού Παιδείας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 450/14-2-2018/τεύχος Β΄.
Η υπ’ αριθ. 132328/Γ2/07-12-2006/ΥΠΕΠΘ.
Η υπ΄ αριθ. Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018/ΥΠΠΕΘ.
Η υπ΄ αριθ. 14/21-04-2016, Πράξη του Δ.Σ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Το ΠΔ 28/15 (34Α΄) του ν. 2472/1997 (50Α΄).
Η υπ’ αριθ. 179155/Δ2/6-11-2014/ ΥΠΕΠΘ.
Η υπ’ αριθ. 79942/ΓΔ4/31-5-2019 «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 2005/Β/31-5-2019).
Ο Νόμος, υπ’ αριθ. 4692/12-6-2020 με τίτλο: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 111/Α/12-6-2020).
Η υπ’ αριθ.13423/ΓΔ4, Απόφαση της Υπουργού Παιδείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 491/09-02-2021/τεύχος Β΄.

 

Οι κανόνες που εγκρίθηκαν είναι δεσμευτικοί για όλους, γιατί συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του σχολείου και προάγουν το έργο του. Βασική μέριμνα τού Σχολείου αποτελεί η συνεργασία των Πενταμελών και του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου, καθώς και τού Συλλόγου Γονέων µε το Σχολείο για την εφαρμογή των αρχών και των κανόνων της σχολικής ζωής, σύμφωνα µε την εκπαιδευτική νομοθεσία.
Η εκπαιδευτική καθημερινή διαδικασία γίνεται σύμφωνα με τις σύγχρονες διδακτικές  μεθόδους, με πλούσιο υποστηρικτικό υλικό και με τη χρήση εποπτικών τεχνολογικών μέσων. Στο Γυμνάσιο Νέας Περάμου υπηρετούν εκπαιδευτικοί  απόλυτα καταρτισμένοι στα αντικείμενα που διδάσκουν. Αντιμετωπίζουν τη διδασκαλία ως λειτούργημα και όχι ως απλή διεκπεραίωση, πιστοί στον ρόλο τού αληθινού δασκάλου και όχι τού απλού διδάσκοντος. Η διδασκαλία τους στηρίζεται στις διαχρονικές αξίες της κλασικής παιδείας σε συνδυασμό με τη σύγχρονη δυναμική της επιστημονικής και της τεχνολογικής κατάρτισης.
Πυρήνας του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι το πρόγραμμα τού Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ο σκοπός της παιδευτικής διαδικασίας και της εκπαιδευτικής εργασίας είναι:

Η αγωγή µε τη διπλή της αποστολή, δηλαδή την ψυχική και πνευματική καλλιέργεια και τη σύμμετρη ανάπτυξη των κλίσεων και δεξιοτήτων του μαθητή,  ώστε αυτός να διαπλάσσει   σταδιακά πολύπλευρη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.
Η γνώση, δηλαδή η κατάκτηση σταθερών και χρήσιμων γνώσεων από τα δεδομένα της επιστήμης, η καλλιέργεια δεξιοτήτων, μεθόδων έρευνας και μηχανισμών εμπέδωσης και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, πάντα µε τη βοήθεια της σύγχρονης διδακτικής και παιδαγωγικής.

 

Ο παραπάνω σκοπός επιτυγχάνεται µε τη διδασκαλία και το παράδειγμα, τη συμμετοχή στην καθημερινή σχολική ζωή, την ψυχική και την πνευματική καλλιέργεια. Επιτυγχάνεται µε τη συμμόρφωση σε κανόνες συμπεριφοράς, την πειθαρχία ως άσκηση και μέσο διαμόρφωσης τού χαρακτήρα, την ενίσχυση της αυτοπειθαρχίας και της αυτοεκτίμησης, τη βιωματική αίσθηση του μέτρου, την αναγνώριση και τον σεβασμό της προσωπικότητας των άλλων, την καλλιέργεια κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς και, βέβαια, µε τη φροντίδα και την προστασία του σχολικού και του φυσικού περιβάλλοντος. Όλα αυτά υλοποιούνται µε τρόπο που προσαρμόζεται στην ηλικία των παιδιών, στο στάδιο αντιληπτικής ανάπτυξής τους, στη ψυχική τους ωριμότητα και στις ατομικές διαφορές.
Τα νέα παιδιά έχουν την ευκαιρία όχι µόνο να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, αλλά και να γνωρίσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις κλίσεις τους.
 


Όργανα του σχολείου

 

Διευθυντής και Υποδιευθυντής

Ο  Διευθυντής  του  σχολείου  έχει  την  ευθύνη  για  την  οργάνωση  και  την πραγματοποίηση του έργου μέσα στο σχολείο, καθώς και την ευθύνη για την ικανοποίηση των αναγκών των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού στο  πλαίσιο  των  αρμοδιοτήτων  που  του  παρέχονται  από  τη  νομοθεσία.  Οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και τα καθήκοντα του Διευθυντή/Υποδιευθυντή της σχολικής  μονάδας  περιγράφονται  με  σαφήνεια  και  προβλέπονται  από  την εκπαιδευτική  νομοθεσία  στο  ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Δ΄,  Άρθρα  27  –  35,  της  υπ΄  αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002,   Απόφασης   του   Υπουργού   Παιδείας   που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1340/16-10-2002, τεύχος Β΄.

 

Διδακτικό προσωπικό και Σύλλογος Διδασκόντων

Οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και τα καθήκοντά του Διδακτικού Προσωπικού και του Συλλόγου Διδασκόντων περιγράφονται με σαφήνεια και προβλέπονται από την εκπαιδευτική νομοθεσία στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄, Άρθρα 36 – 39, της υπ΄ αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002, Απόφασης του Υπουργού Παιδείας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1340/16-10-2002, τεύχος Β΄.

 

Μαθητικά συμβούλια

Η υπ΄ αριθ. 23613/6/Γ2/4094 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 619/25-9-1986 Τεύχος Β΄, ορίζει τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων.

 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν γνώση και να μελετούν µε προσοχή τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες που στέλνει το Σχολείο. Για οποιοδήποτε αίτημα τους πρέπει να απευθύνονται  στη Διεύθυνση του Σχολείου. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών:

Εγγράφουν τους μαθητές στην  Α΄ τάξη εντός του Ιουνίου του προηγούμενου σχολικού έτους και ανανεώνουν την εγγραφή τους στις υπόλοιπες τάξεις προσερχόμενοι στη Διεύθυνση του σχολείου μέχρι την παραμονή της έναρξης των μαθημάτων του σχολικού έτους δηλώνοντας ενυπογράφως ότι είναι νόμιμοι κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας. Η εγγραφή-ένταξη σε τάξη ολοκληρώνεται με την έκδοση των αποτελεσμάτων. Κατ’ εξαίρεση πραγματοποιούνται εγγραφές ή ανανεώσεις εγγραφών τον Σεπτέμβριο και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων:  

α) για τους/τις μαθητές/τριες που παραπέμφθηκαν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου και

β) για τους/τις μαθητές/τριες που αδυνατούσαν να εγγραφούν ή να ανανεώσουν την εγγραφή τους για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. για λόγους υγείας, σοβαρούς οικογενειακούς λόγους κλπ).
 
Ενημερώνονται από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην έναρξη της σχολικής χρονιάς (μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου), για θέματα λειτουργίας του σχολείου, για το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών στο Γυμνάσιο και τον τρόπο αξιολόγησης των μαθημάτων, καθώς και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της σχολικής κοινότητας.
Προσέρχονται στο σχολείο για να ενημερωθούν από τους εκπαιδευτικούς για τη φοίτηση, διαγωγή και επίδοση των μαθητών σε τακτά διαστήματα, όταν καλούνται από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας ή όποτε οι ίδιοι επιθυμούν. Σε περίπτωση που επιθυμούν να συναντήσουν κάποιον συγκεκριμένο καθηγητή, τότε συμβουλεύονται τον πίνακα που κάθε σχολική χρονιά δημοσιεύει το σχολείο  (πρόγραμμα  συναντήσεων  εκπαιδευτικών  –  γονέων)  ο οποίος  αποτυπώνει  τον  προγραμματισμό  των  εκπαιδευτικών  του σχολείου σχετικά με τον ειδικό χρόνο ενημέρωσης των γονέων και των κηδεμόνων. Η πρώτη τακτική ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων πραγματοποιείται την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και η επόμενη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου για την επίδοση ελέγχων προόδου του μαθητή.
Ενημερώνονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, SMS ή επιστολή από τον Υπεύθυνο του Τμήματος για τις απουσίες του μαθητή, όταν αυτές ξεπεράσουν τις 30 ή ο μαθητής απουσιάσει για τρεις συνεχόμενες μέρες. Στη συνέχεια, τις πέντε πρώτες εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα ενημερώνονται και πάλι από τον Υπεύθυνο του τμήματος για τις απουσίες του μαθητή, εφόσον υπάρχει μεταβολή στο συνολικό αριθμό απουσιών.
Ενημερώνονται άμεσα από τον Διευθυντή/Υποδιευθυντή για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε σχέση με το παιδί τους (υγείας, συμπεριφοράς). Ο Γονέας/Κηδεμόνας δικαιούται να έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το μαθητή, αλλά οφείλει και ο ίδιος να ενημερώνει το σχολείο για θέματα που μπορεί να επηρεάζουν την επίδοση ή τη συμπεριφορά του μαθητή στο σχολείο.
Για τη συμμετοχή του μαθητή σε ορισμένες σχολικές εκδηλώσεις είναι απαραίτητο να υπάρχει έγκριση του κηδεμόνα, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Επίσης το σχολείο μπορεί να ζητήσει τη γνώμη ή την έγκριση του Γονέα/Κηδεμόνα για κάποιες άλλες εκδηλώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Αυτή η συνεργασία εμπεριέχει σημαντική ευθύνη και πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Το σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει τη συνεργασία του Συλλόγου για την προαγωγή του σχολικού έργου.Είναι προφανές ότι το εκπαιδευτικό έργο ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή του κάθε σχολείου. Τα θέματα όμως της παιδαγωγικής λειτουργίας, των σχολικών εκδηλώσεων και το γενικότερο κλίμα στο σχολικό χώρο επηρεάζονται από την καλή συνεργασία των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Για το λόγο αυτό οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών έχουν τη δυνατότητα:
να συζητούν με τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου για όλα τα παραπάνω θέματα εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις τους και λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, και να ενημερώνονται για τα προβλήματα του σχολείου. Η συνδρομή τους (υλική, ηθική, πνευματική) για τη επίλυση τους είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και απαραίτητη.
Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν για τη δημιουργία καλών σχέσεων µε το εκπαιδευτικό προσωπικό τού Σχολείου και να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις τού Σχολείου για κάθε θέμα που αφορά στο παιδί τους. Δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι η εμπιστοσύνη τού μαθητή στο Σχολείο ενισχύεται και από τη θετική στάση των γονέων προς το Σχολείο και τον δάσκαλο.
Για ειδικότερη στήριξη και καθοδήγηση των γονέων και των μαθητών του Σχολείου μας σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια λειτουργίας της Επιτροπής Διαγνωστικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ) του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κάθε Πέμπτη στο σχολείο μας θα βρίσκονται Ψυχολόγος και Κοινωνικός Λειτουργός, τους οποίους μπορούν να συμβουλεύονται οι μαθητές και οι γονείς – κηδεμόνες των μαθητών, ύστερα από συνεννόηση μαζί τους.

Ευελπιστούμε στην πρόθυμη συνεργασία των γονέων µε το προσωπικό όλων των φορέων του Σχολείου, ώστε να διευκολύνεται το εκπαιδευτικό και το παιδαγωγικό  έργο. Κοινή  επιδίωξη όλων είναι η αγωγή, η κατάρτιση, η καλλιέργεια και η ασφάλεια των μαθητών.


 
Λειτουργία του Σχολείου

 

Διδακτικό ωράριο

Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του υποχρεωτικού προγράμματος και τα διαλείμματα καθορίζονται από σχετική απόφαση του ΥΠΑΙΘ και ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Σχολείου. Το διδακτικό έτος ορίζεται από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.

 

Προσέλευση – παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό

Ο χρόνος προσέλευσης των εφημερευόντων, δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δεκαπέντε (15) λεπτών πριν την έναρξη των μαθημάτων, καθώς και ο χρόνος αναχώρησής τους. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν μάθημα την 1η  ώρα και όλοι οι μαθητές προσέρχονται έγκαιρα στο χώρο του σχολείου (τουλάχιστον 5΄ πριν χτυπήσει το κουδούνι) και παραμένουν στον προαύλιο χώρο στον οποίο πραγματοποιείται  η  προσευχή  και  αμέσως  μετά  γίνονται  ανακοινώσεις  που αφορούν στο εκπαιδευτικό έργο, για τις οποίες μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούνται να λάβουν γνώση. Μαθητές αλλόθρησκοι/ετερόδοξοι έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή, καλούνται όμως να παρίστανται στην πρωινή συγκέντρωση για την παρακολούθηση της ενημέρωσης που γίνεται από τη Διεύθυνση του σχολείου κατά τη διάρκεια αυτής. Η συμπεριφορά όλων των μαθητών στην πρωινή συγκέντρωση και προσευχή πρέπει να είναι κόσμια και αξιοπρεπής. Η μετάβαση των μαθητών στις σχολικές αίθουσες γίνεται με τάξη και αθόρυβα, ώστε να μην προκαλείται αναστάτωση στους διαδρόμους του σχολείου.
Μετά την πρωινή συγκέντρωση η εξώπορτα του σχολείου κλείνει.  Όσοι προσέρχονται  με  καθυστέρηση, για να μην δημιουργείται  αναστάτωση  στη διδακτική/μαθησιακή διαδικασία, παρουσιάζονται πρώτα στο γραφείο της Διεύθυνσης. Κατόπιν, παραμένουν σε κατάλληλο χώρο του Σχολείου υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού και εισέρχονται στην τάξη τους μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διδακτικής ώρας. Η απουσία του παραπάνω μαθητή δεν προσμετρείται, όταν  η  αργοπορία του οφείλεται:  1) Σε  καθυστέρηση  των υπεραστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει τη μετακίνηση των μαθητών, 2) σε απεργία των υπεραστικών λεωφορείων του ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει τη  μετακίνηση των μαθητών, 3) σε επίσκεψή του στον γιατρό που επιβεβαιώνεται και πιστοποιείται από σχετικό σημείωμα του γιατρού.
Καθώς το σχολείο είναι ανοιχτό στην κοινωνία, μπορούν (κατόπιν συνεννόησης  με  τη  διεύθυνση) να μπαίνουν σε αυτό όσοι επιθυμούν να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της σχολικής κοινότητας (διεύθυνση, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές), με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη διεκπεραίωση των δράσεων που αυτό αναλαμβάνει. Ωστόσο για λόγους ασφάλειας των μαθητών, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου φροντίζει να παραμένουν κλειστές οι πόρτες εισόδου - εξόδου, καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του. Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών και αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του  σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία του (2368 /Γ2/ 09-01- 200).

 

Οι μαθητές πρέπει να εισέρχονται στην τάξη αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι. Εφόσον εισέλθει ο διδάσκων στην αίθουσα διδασκαλίας δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν μαθητή. Οι θέσεις των μαθητών μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας καθορίζονται σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή του  τμήματος. Αλλαγή θέσης επιτρέπεται μετά από συνεννόηση με τον διδάσκοντα καθηγητή. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων κανένας μαθητής, από τους προσελθόντες στο σχολείο, δεν επιτρέπεται να απουσιάζει αδικαιολόγητα από την αίθουσα διδασκαλίας. Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού, καφέ και αναψυκτικού στην αίθουσα διδασκαλίας.
 

Άδεια εξόδου από το σχολείο

Οι μαθητές τηρούν το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και εφαρμόζουν το χρόνο έναρξης και λήξης του προγράμματος. Η έξοδος μαθητών από το σχολικό χώρο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των διαλειμμάτων δεν επιτρέπεται χωρίς άδεια και αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Κατά τη διάρκεια  λειτουργίας  του  σχολείου,  οι  πόρτες  του  προαυλίου  παραμένουν κλειστές (2368/Γ2/9-1-07 εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ). Άδειες εξόδου πριν το τέλος των  μαθημάτων  δίνονται  μόνο  έπειτα  από  συνεννόηση  του  κηδεμόνα  με  τη Διεύθυνση και οι μαθητές απομακρύνονται από το σχολείο μόνο με τη συνοδεία του κηδεμόνα τους, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο. Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα (υγείας ή άλλο) το παιδί μπορεί να φύγει από το σχολείο ασυνόδευτο, αλλά μόνο έπειτα από ενημέρωση του κηδεμόνα με τη Διεύθυνση και τη συναίνεση του.

 

Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου

Το Σχολείο μας εφαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται έγκαιρα για προγραμματισμένες ή έκτακτες (γνωστές όμως εκ των προτέρων) αλλαγές που προκύπτουν στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, κατά της διάρκεια του σχολικού έτους, όπως επίσης και αλλαγές που σχετίζονται με αλλαγή διδασκόντων/ουσών ως προς τα γνωστικά αντικείμενα.

 

Απουσίες μαθητών

Δεν υφίσταται η διάκριση των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Όλες οι απουσίες των μαθητών/τριών καταχωρούνται στο Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο). Οι απουσίες αριθμούνται ανά μία για κάθε διδακτική ώρα.

Απουσία μαθητή/τριας από πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, θεωρείται απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.
Απουσία  μαθητή/τριας από εορταστικές, επετειακές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται απουσία από όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της πραγματοποίησής τους.
 
Απουσία μαθητή/τριας από περίπατο χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου θεωρείται απουσία από όλα τα ωριαία μαθήματα που προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα την ημέρα της   πραγματοποίησης του. Σε περίπτωση που κατά την πλήρως αιτιολογημένη κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων η συμμετοχή του/της μαθητή/τριας στον περίπατο ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατη, οι απουσίες αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη στον χαρακτηρισμό φοίτησης.
Στις εκδρομές/μετακινήσεις, στις οποίες δε συμμετέχουν οι μαθητές/τριες αλλά δεν παραμένουν στο σχολείο, προκειμένου να παρακολουθήσουν ειδικά διαμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα, ή δε συμμετέχουν σε σχολικές δραστηριότητες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην 3120/ΓΔ4/28-02-2017 υπουργική απόφαση (Β' 681), καταχωρούνται απουσίες.
Όταν πραγματοποιούνται απουσίες σε ώρες του ημερήσιου προγράμματος (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ή τελευταίας ώρας), μεμονωμένες ή συνεχείς, χωρίς την άδεια του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου, αναζητούνται οι λόγοι και πραγματοποιούνται ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα, που ενδεχομένως κρίνονται απαραίτητες.
Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή/τριας, που απουσίασε από το σχολείο, οφείλει να γνωστοποιεί στο σχολείο τους λόγους της απουσίας άμεσα με έναν από τους τρόπους επικοινωνίας που έχει δηλώσει στο σχολείο κατά την εγγραφή του/της μαθητή/τριας σε αυτό. Ο/Η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια κάθε τμήματος οφείλει να ενημερώνει τους κηδεμόνες για την απουσία των μαθητών/τριών και να πληροφορείται τους λόγους της απουσίας τους με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως με τηλεφώνημα, με μήνυμα σταλμένο από λογαριασμό του σχολείου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο - εφόσον οι γονείς/κηδεμόνες έχουν υποβάλει στο σχολείο σχετική υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση- ή στο κινητό τηλέφωνο των γονέων/κηδεμόνων (SMS) ή με επιστολή. Οι απουσίες των μαθητών/τριών αθροίζονται και λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών.Σε περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή υπερβεί τις τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο υπεύθυνος τού τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/τους ασκούντες τη γονική μέριμνα του μαθητή/τής μαθήτριας και ενημερώνει τη Διεύθυνση του Σχολείου.

 

Προσοχή: Τα όρια των απουσιών, και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης ορίζονται από την υπ’ αριθμόν 10645/ΓΔ4/22-1-2018 Υ.Α. τού Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 120/τ.Β΄/23-1-2018) η οποία γνωστοποιείται στους γονείς από το Σχολείο µε την έναρξη τού σχολικού έτους.

 

Καθήκοντα Απουσιολόγου

Κάθε πρωί μετά την προσευχή, ο απουσιολόγος παραλαμβάνει το απουσιολόγιο και το βιβλίο ύλης από τον χώρο που φυλάσσονται στο σχολείο. Όταν αρχίσει η διδακτική ώρα σημειώνει σωστά στις αντίστοιχες θέσεις του απουσιολογίου το σχολείο, το τμήμα, την ημερομηνία, και την ημέρα της εβδομάδας. Επίσης, σημειώνει εκείνους τους μαθητές που απουσιάζουν. Η
εργασία αυτή πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή. Ο καθηγητής κάθε διδακτικής ώρας ελέγχει αν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι απουσίες και υπογράφει το απουσιολόγιο.
Μαθητές, οι οποίοι απασχολούνται σε οποιαδήποτε εργασία του σχολείου (που τους έχει ανατεθεί από τον Διευθυντή ή από το Σύλλογο Διδασκόντων) και απουσιάζουν, αναγράφονται στο απουσιολόγιο με την ένδειξη σχολική δραστηριότητα και ο Διευθυντής του σχολείου υπογράφει στις παρατηρήσεις του απουσιολογίου προκειμένου να πιστοποιήσει το παραπάνω. Οι απουσίες αυτές δεν καταχωρούνται από τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος. Κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου ο απουσιολόγος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη του απουσιολογίου και του βιβλίου ύλης, τη μη αλλοίωση ή φθορά τους και γενικά για τη διατήρησή τους σε άριστη κατάσταση. Οι  καθηγητές της τελευταίας διδακτικής ώρας παίρνουν το απουσιολόγιο, κόβουν το απόκομμα και σημειώνουν τους μαθητές που έλειπαν όλη την ημέρα στην αντίστοιχη συγκεντρωτική κατάσταση, ώστε στη συνέχεια να ενημερώσουν οι εφημερεύοντες την διεύθυνση του σχολείου.
 

Διαδικασίες ενημέρωσης μαθητών, γονέων και κηδεμόνων

Η ενημέρωση μαθητών, γονέων και κηδεμόνων γίνεται μέσω των ακόλουθων τρόπων:

  • Ιστοσελίδας του Σχολείου
  • Ενημερωτικών σημειωμάτων ή/και βεβαιώσεων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών, για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών θεαμάτων κ.λ.π.
  • Τηλεφωνικά, σε έκτακτες περιπτώσεις
  • Μέσω της επίσκεψής τους στο σχολείο στις προγραμματισμένες, από τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών, ημέρες και ώρες

 
 

Σχολική και Κοινωνική Ζωή

 

Φοίτηση

Η φοίτηση των μαθητών είναι τακτική, χωρίς απουσίες, για να μπορούν να παρακολουθήσουν ολοκληρωμένα το ετήσιο πρόγραμμα του σχολείου.
Κάθε μαθητής οφείλει να έρχεται προετοιμασμένος, έχοντας μελετήσει και εκτελέσει τις εργασίες του.
Οι μαθητές φέρνουν μαζί τους τα βιβλία/τετράδια και ό,τι άλλο χρειάζεται για τη μαθησιακή διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν ενεργά. Όταν ένας μαθητής δεν εκτελεί τις εργασίες του ή με την συμπεριφορά του παρεμποδίζει τη διδασκαλία, θα ενημερώνεται ο γονιός του ή ο κηδεμόνας του και ο καθηγητής θα επιλαμβάνεται παιδαγωγικά ώστε να δρομολογείται η καλύτερη λύση για τη διευθέτηση του ζητήματος.
Η αξιολόγησή του γίνεται σύμφωνα με τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις και σχετίζεται με την επίδοσή του (γραπτή – προφορική - συμμετοχή  στο  μάθημα)  και  την  προσπάθεια που αυτός καταβάλλει. Κάθε μαθητής, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις εξετάσεις του Ιουνίου, όταν η φοίτησή του είναι επαρκής.
Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ανεπαρκής με βάση το γενικό σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Σε καταστάσεις συγκεκριμένων υγειονομικών συνθηκών εφαρμόζονται ειδικές οδηγίες από το Υπουργείο. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών, εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114). Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση   χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους.

 

Σχολικοί χώροι

Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη, για να διατηρηθεί ένα καθαρό και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον, κατάλληλο για μάθηση. Για την επιτυχία αυτού του σκοπού οι μαθητές:

Σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του Σχολείου καθώς και το φυσικό περιβάλλον της αυλής του Σχολείου.
Δεν ρυπαίνουν τον σχολικό χώρο, δεν γράφουν σε θρανία και τοίχους, χρησιμοποιούν τα καλάθια απορριμμάτων.
Διατηρούν το θρανίο τους καθαρό, σε άριστη κατάσταση.
Σε περίπτωση αλλαγής της αίθουσας διδασκαλίας, οι μαθητές φροντίζουν μόλις τελειώσει η διδακτική ώρα να πάρουν τα απαραίτητα για το μάθημα τους βιβλία/τετράδια/μολύβια και να τα μεταφέρουν στην αίθουσα που θα μεταβούν στη συνέχεια.
Επισημαίνεται ότι, μαθητής που προκαλεί φθορά στην περιουσία του Σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του.

 
Διάλειμμα

Τα διαλείμματα αποτελούν μία ευκαιρία για σύντομη ανάπαυλα από το μάθημα και ξεκούραση, για επικοινωνία και φιλική προσέγγιση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, όταν χτυπά το κουδούνι, οι μαθητές εξέρχονται από την αίθουσα διδασκαλίας με ησυχία ακολουθώντας τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, με τους οποίους είχαν μάθημα και των εφημερευόντων καθηγητών και ο χώρος αερίζεται. Με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ώρας, ο/η εκπαιδευτικός εξέρχεται τελευταίος/α.
Χώρος παραμονής των μαθητών κατά τη διάρκεια του διαλείμματος είναι το προαύλιο, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, και οι άλλοι κοινόχρηστοι χώροι του σχολείου , όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Στο σχολείο υπάρχουν μπάλες μπάσκετ/βόλεϊ, που φυλάσσονται σε συγκεκριμένο χώρο και προορίζονται μόνο για το παιχνίδι των μαθητών στο διάλειμμα. Υπεύθυνοι για τη φύλαξη και την καλή κατάσταση των παραπάνω είναι οι ίδιοι οι μαθητές που τα  χρησιμοποιούν,  οι  οποίοι  αναλαμβάνουν  την  αποκατάσταση  της  φθοράς τους, όταν την προκαλέσουν. Στη διάρκεια του διαλείμματος, οι μαθητές για τη δική τους ασφάλεια και των συμμαθητών τους οφείλουν:

  • να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των εφημερευόντων καθηγητών,
  • να παίζουν και να κινούνται στους χώρους που τους έχουν υποδειχθεί,
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπεριφορά και τις κινήσεις τους (π.χ. να μη σπρώχνουν ο ένας τον άλλον στις σκάλες, να μην κάνουν απότομες κινήσεις που μπορεί να   προκαλέσουν ατύχημα, να χρησιμοποιούν τα παιχνίδια με προσοχή έχοντας κατά νου την ασφάλεια τη δική τους και των άλλων),
  • δεν επιτρέπεται στους μαθητές να έχουν μαζί τους επικίνδυνα ή αιχμηρά αντικείμενα (μαχαίρια, κατσαβίδια, πολυεργαλεία,  σουγιάδες, λίμες, νυχοκόπτες, χαρτοκόπτες, αποσμητικά), με τα οποία, ακόμη κι αν δε το θέλουν, μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στους συμμαθητές τους.

 

Εμφάνιση

Η εμφάνιση των μαθητών πρέπει να είναι κόσμια και αξιοπρεπής. Οι μαθητές προσέχουν την ενδυμασία τους και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να φροντίζουν να είναι ντυμένοι, όπως αρμόζει στο χώρο και όπως ορίζεται από την  ιδιότητά  τους. Ακραίες περιπτώσεις  εμφάνισης αντιμετωπίζονται από το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες τους.

 

 

Συμπεριφορά – Δικαιώματα – Υποχρεώσεις


Ο Διευθυντής
 Είναι υπεύθυνος, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του σχολείου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.
Ενημερώνει τον Σύλλογο των Διδασκόντων/ουσών για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Σχολείου και την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης.
Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος δημοκρατικής συμπεριφοράς των διδασκόντων/ουσών και των μαθητών και είναι υπεύθυνος, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες, για την τήρηση της πειθαρχίας.
Απευθύνει στους διδάσκοντες, όταν είναι απαραίτητο, συστάσεις σε πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης.
Λαμβάνει μέριμνα για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων, την καλή χρήση τους στη σχολική τάξη, τη λειτουργικότητα και την αντικατάστασή τους, σε περίπτωση φθοράς.

 

Οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί επιτελούν έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης. Στο έργο τους περιλαμβάνεται η εκπαίδευση−διδασκαλία, μάθηση και διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Η πρόοδος, η οικονομική ανάπτυξη, ο πολιτισμός και η συνοχή της κοινωνίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατ'  επέκταση  από  τη  συμβολή  και  την  προσπάθεια  των  εκπαιδευτικών. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών οφείλουν να εναρμονίζονται με τους στόχους αυτούς. Ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να:

Διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών εντός του σχολείου, καθώς και κατά τις σχολικές εκδηλώσεις και εκδρομές.
Αντιμετωπίζουν τους μαθητές με ευγένεια, κατανόηση και σεβασμό προς την προσωπικότητα τους.
Συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός σχολικού κλίματος που δημιουργεί στους μαθητές αισθήματα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και άνεσης να απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς για βοήθεια όταν αντιμετωπίζουν τυχόν πρόβλημα.
Αντιμετωπίζουν τους μαθητές με δημοκρατικό πνεύμα, ισότιμα και δίκαια και να μην κάνουν διακρίσεις υπέρ ή σε βάρος ορισμένων μαθητών.
Καλλιεργούν και εμπνέουν σ’ αυτούς, κυρίως με το παράδειγμά τους, δημοκρατική συμπεριφορά.
Διδάσκουν στους μαθητές τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών και να διαπαιδαγωγούν και εκπαιδεύουν τους μαθητές σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με την καθοδήγηση των ΣEE και των Στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης
Προετοιμάζουν το μάθημα της ημέρας έτσι ώστε να κινεί το ενδιαφέρον των μαθητών και να εφαρμόζουν σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας, με βάση τις ανάγκες των μαθητών και τις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειμένων.
Αξιολογούν αντικειμενικά την πρόοδο και την επίδοση των μαθητών και ενημερώνουν σχετικά τους γονείς ή κηδεμόνες καθώς και τους ίδιους τους μαθητές.

 

Κανόνες εφημερίας εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 Π.Δ. 20/98 και Γ1/776/28-09- 2000/ΥΠΕΠΘ:

 

Οι εφημερεύοντες προσέρχονται στο σχολείο 15΄ λεπτά πριν την έναρξη των μαθημάτων και αποχωρούν 5΄ λεπτά μετά τη λήξη, αφού φύγουν όλοι οι μαθητές.
Ελέγχουν την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και της αυλής σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εκλεγμένων μαθητικών συμβουλίων.
Φροντίζουν για τη συγκέντρωση των μαθητών στην πρωινή προσευχή.
Συνεργάζονται με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς για την αποχώρηση όλων των μαθητών από τις αίθουσες κατά τα διαλείμματα και κατά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου.
Επιτηρούν τους μαθητές στα διαλείμματα κατανέμοντας τους σε χώρους με τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχει παντού επίβλεψη, η οποία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των μαθητών.
Ενδιαφέρονται για τις συνθήκες ζωής των μαθητών τους στην οικογένεια και   στο   ευρύτερο   κοινωνικό   περιβάλλον,   λαμβάνουν   υπόψη   τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και τη συμπεριφορά των μαθητών τους και υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα.
Ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και  λήψη  αποφάσεων  για  θέματα  που  αφορούν  τους  ίδιους  και  το σχολείο και καλλιεργούν τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.
Είναι συνεπείς στην προσέλευσή τους στο σχολείο και στην ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων.
Σε περίπτωση απουσίας καθηγητή, οι  μαθητές παραμένουν στην αίθουσα διδασκαλίας, χωρίς να προκαλούν ανησυχία και ενόχληση στους συμμαθητές τους στις διπλανές αίθουσες, είτε σε άλλους χώρους του σχολείου υπό την επίβλεψη καθηγητή.
Συνεργάζονται με τον/τη Διευθυντή/ρια, τους γονείς και τους αρμόδιους ΣΕΕ για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, σεβόμενοι την  προσωπικότητα και τα δικαιώματα των μαθητών.
Συμβάλλουν στην επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που οργανώνονται από την τάξη και το Σχολείο.
Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, σχετικά με τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα και τις επιστήμες της αγωγής τόσο μέσω των διάφορων μορφών επιμόρφωσης και επιστημονικής παιδαγωγικής καθοδήγησης, που παρέχονται θεσμικά από το σύστημα της οργανωμένης εκπαίδευσης, όσο και με την αυτοεπιμόρφωση.
Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας, συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των παιδιών τους.
 Ελέγχουν την αυλή του σχολείου, ώστε να αποτρέπεται η προσέγγιση ή η είσοδος ατόμων, που δεν έχουν σχέση με τη σχολική κοινότητα και δεν είναι δικαιολογημένη η εκεί παρουσία τους.

Τα ανωτέρω κρίνονται απαραίτητα, διότι οι ανάγκες της κοινωνίας μεταβάλλονται με γρήγορους ρυθμούς. Για να μπορεί η εκπαίδευση να ανταποκριθεί σ' αυτούς τους ρυθμούς, πρέπει ο εκπαιδευτικός να παρακολουθεί τις εξελίξεις με διαρκή και έγκυρη επιμόρφωση.

 

Οι μαθητές / μαθήτριες

Η συμπεριφορά των μαθητών πρέπει να διέπεται  από δημοκρατικό ήθος, σεβασμό στο εκπαιδευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, στους συμμαθητέςτους, στη σχολική   περιουσία, καθώς και στην δική τους προσωπικότητα. Απαγορεύεται κάθε είδους βίας, λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής ή άλλης μορφής. Οι μαθητές θα πρέπει να:

 

Αποδίδουν σεβασμό, με τα λόγια και τις πράξεις τους, προς κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας.
Αποδέχονται πως κάθε μάθημα έχει τη δική του ιδιαίτερη παιδευτική αξία και αποδίδουν στο καθένα την απαιτούμενη προσοχή.
Υποστηρίζουν και  διεκδικούν τη δημοκρατική συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που τους δίνει  η  νομοθεσία, συμβάλλοντας στην εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.
Συμβάλλουν  στην  εμπέδωση ενός ήρεμου, θετικού, συνεργατικού, συμπεριληπτικού, εποικοδομητικού σχολικού κλίματος.
Κατά τη διάρκεια των ωριαίων διαγωνισμάτων οι μαθητές παραμένουν μέσα στην αίθουσα μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι και δεν εξέρχονται στον αύλειο χώρο.


Όταν απουσιάζουν καθηγητές το πρόγραμμα αναδιατάσσεται για να μην υπάρχουν κενά. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε οι μαθητές παραμένουν στην τάξη ήσυχοι, εποπτευόμενοι από  καθηγητή  ή  τον  διευθυντή του σχολείου.  Η αναπροσαρμογή  του  προγράμματος  δεν  γίνεται  μόνο  σε περίπτωση απεργίας.
Η αποχώρηση των μαθητών γίνεται με την λήξη του προγράμματος και δεν επιτρέπεται οι μαθητές να εξέλθουν πριν ηχήσει το κουδούνι.
Μετά   την   λήξη   των   μαθημάτων   δεν   επιτρέπεται   οι   μαθητές   να παραμένουν στους χώρους τους σχολείου, αλλά αποχωρούν άμεσα και πηγαίνουν  σπίτι  τους  ή  στους  χώρους  επιβίβασης  απ’  όπου  θα  τους παραλάβουν τα συγκοινωνιακά μέσα.
Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρή την αίθουσα και όλους τους χώρους του σχολείου, να πετούν τα απορρίμματα τους στους κάδους, που έχουν τοποθετηθεί γι’ αυτόν το σκοπό, προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Όταν εκδηλώνουν αντίθετη συμπεριφορά, υφίστανται τις συνέπειες της πράξης τους (π.χ. να καθαρίσουν κατά τη διάρκεια του διαλείμματος το χώρο που έχουν λερώσει). Καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για λόγους, που αφορούν στην ατομική υγεία τους, όσον αφορά την καθαριότητα των βοηθητικών χώρων (τουαλέτες) τηρώντας τις βασικές αρχές υγιεινής και σεβόμενοι τους συμμαθητές τους, που θα τους χρησιμοποιήσουν μετά από αυτούς.
Στα εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών του σχολείου οι μαθητές καλούνται να χρησιμοποιούν με ιδιαίτερη  προσοχή και υπευθυνότητα τα όργανα μέτρησης, τις συσκευές και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να τηρούν με σχολαστικότητα τις οδηγίες του καθηγητή και τους κανόνες ασφαλείας των εργαστηρίων. Στους παραπάνω χώρους επιτρέπεται η πρόσβαση των μαθητών μόνο με την παρουσία του καθηγητή.


Γενικά, οι μαθητές με την ευθύνη των πενταμελών Μαθητικών Συμβουλίων οφείλουν να φροντίζουν για την καθαριότητα και την καλαισθησία των σχολικών αιθουσών αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ακόμη και για την αισθητική του χώρου (κάδρα, στολισμός της αίθουσας). Ο εξοπλισμός του σχολείου που βρίσκεται μέσα στην τάξη (θρανία, καρέκλες, χάρτες, προβολικό, διαδραστικός πίνακας) και σε αίθουσες–εργαστήρια (Φυσικών Επιστημών, Πληροφορικής) πρέπει να προστατεύεται από όλους, το ίδιο και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στις σχολικές εκδηλώσεις (ηχεία, ενισχυτές, μικρόφωνα). Σε περίπτωση σκόπιμης κακομεταχείρισης και φθοράς του εξοπλισμού, ο μαθητής που ευθύνεται αποκαθιστά τη βλάβη ή καταβάλλει το αντίτιμο του κόστους (του μηχανήματος).
Η προστασία του σχολικού κτηρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων. Αν προκαλέσουν κάποια βλάβη-ζημιά, αυτή πρέπει να αποκατασταθεί από τον/την υπαίτιο/α.
Επιδιώκουν και συμβάλλουν στην υιοθέτηση αειφορικών πρακτικών, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση υλικών και η συνετή χρήση των εκπαιδευτικών μέσων. Επειδή στο σχολείο υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης, οι μαθητές καλούνται να πετούν σε αυτούς τα αντίστοιχα ανακυκλώσιμα υλικά και να εφαρμόζουν πρακτικές σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος.
Προσπαθούν να λύνουν τις αντιθέσεις ή διαφωνίες με διάλογο, ακολουθώντας διαδοχικά τα παρακάτω βήματα:

 

Συζητούν άμεσα και ειρηνικά με αυτόν που έχουν τη διαφορά.
Απευθύνονται στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τμήματος ή στον Σύμβουλο Σχολικής Ζωής.
Απευθύνονται στον/στη Διευθυντή/Διευθύντρια.

 

Σε περιπτώσεις που γίνονται αποδέκτες ή παρατηρητές βίαιης λεκτικής, ψυχολογικής  ή  και  σωματικής  συμπεριφοράς,  αντιδρούν  άμεσα  και ακολουθούν τα παραπάνω βήματα.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τηρούν τους κανόνες της τάξης. Συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή παιδευτική διδακτική διαδικασία και δεν παρακωλύουν το μάθημα, σεβόμενοι το δικαίωμα των συμμαθητών/ριών για μάθηση. Η έξοδος του μαθητή από την αίθουσα επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης και μετά από άδεια του διδάσκοντα καθηγητή.
Ο μαθητής δεν επιτρέπεται να καταναλώνει αναψυκτικά, ροφήματα και οποιοδήποτε  είδος  φαγητού  μέσα στην τάξη. Η κατανάλωση των παραπάνω μέσα στις αίθουσες συνιστά παράπτωμα και ο μαθητής υφίσταται τις συνέπειες της πράξης του. Επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού (σε περίπτωση ανάγκης).
Απευθύνονται στους/στις καθηγητές/ριες και στη Διεύθυνση του Σχολείου και ζητούν  τη  βοήθειά τους, για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί και τους δημιουργεί εμπόδιο στην ήρεμη, αποδοτική σχολική ζωή και πρόοδό τους.
Όταν υπάρχει ανάγκη, μπορούν να επικοινωνούν με τους γονείς τους, μέσω των τηλεφώνων του Σχολείου, αφού ζητήσουν άδεια.
Στις σχολικές εκδηλώσεις και γιορτές αλλά και στις διδακτικές επισκέψειςεκτός Σχολείου ακολουθούν τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και συμπεριφέρονται με ευγένεια και ευπρέπεια.
Τα σχολικό βιβλίο είναι πνευματικό δημιούργημα, παρέχεται δωρεάν από την πολιτεία και δεν πρέπει να καταστρέφεται.
Στους μαθητές που διακρίνονται για την διαγωγή και την επίδοσή τους στα μαθήματα απονέμονται τιμητικές διακρίσεις (Βραβεία και Αριστεία) από το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης απονέμονται ιδιαίτερες τιμητικές διακρίσεις σε μαθητές για πράξεις αλτρουισμού ή πράξεις που εκφράζουν πνεύμα ανιδιοτέλειας και φιλαλληλίας.
 
 

Άλλα θέματα

 

Κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές

Η χρήση κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών συσκευών και οποιασδήποτε άλλης   συσκευής   ή   και   παιχνιδιού   που   διαθέτει   σύστημα   επεξεργασίας δεδομένων εικόνας και ήχου (π.χ. ρολόι ή στυλό με κρυφή κάμερα) εντός του σχολικού   χώρου   εμποδίζει   την   εύρυθμη   λειτουργία   των   σχολείων   και δημιουργεί  προβλήματα  στην  εκπαιδευτική  διαδικασία.  Γι’  αυτό  το  λόγο  δεν επιτρέπεται  η  κατοχή  τους  από  τους  μαθητές  και  η  χρήση  τους  από  τους εκπαιδευτικούς κατά την ώρα της διδασκαλίας στο χώρο του σχολείου βάσει υπουργικών  αποφάσεων   (Αρ. Πρωτ.132328/Γ2/07-12-2006/ΥΠΕΠΘ, Αρ.Πρωτ.100553 / Γ2 / 04-09-12 / ΥΠΕΠΘ, Αρ. Πρωτ. Φ.25 / 103373 / Δ1 / 22-06- 2018 / ΥΠΠΕΘ, ΠΔ 28/15 (34Α΄), ν. 2472/1997 (50Α΄), Αρ. Πρωτ. 14 /21-04-2016, Πράξη του Δ.Σ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής). Σε περίπτωση που κρίνεται από τους γονείς απολύτως απαραίτητο να έχει ο μαθητής μαζί του κινητό τηλέφωνο, υποχρεούται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του εντός του σχολικού χώρου να το έχει εκτός λειτουργίας και μέσα στην τσάντα του  σε  όλη  τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου. Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται µε τις προβλεπόμενες στο Π.∆. 104/1979 (ΦΕΚ 23 Α΄) σχολικές κυρώσεις ως εξής:

 

Το τηλέφωνο αφαιρείται από τον μαθητή για όλη τη διάρκεια της ημέρας, φυλάσσεται από τον Διευθυντή του σχολείου, ο οποίος ενημερώνει τον κηδεμόνα του μαθητή, και παραδίδεται στον μαθητή στο τέλος του ωρολογίου προγράμματος. Στον ίδιο γίνεται παρατήρηση και σύσταση να μην επαναληφθεί.
 
Σε περίπτωση επανάληψης της παραπάνω πράξης, το κινητό αφαιρείται από το μαθητή, φυλάσσεται στο γραφείο του Διευθυντή και παραδίδεται μόνο στον κηδεμόνα του, ενώ ο ίδιος ο μαθητής θα τιμωρείται με μία ημέρα αποβολής και κατά περίπτωση από τη διεύθυνση και τον σύλλογο των διδασκόντων με τις προβλεπόμενες στο Π.Δ. 04/1979 (ΦΕΚ 23 Α) σχολικές κυρώσεις.

 

Κάπνισμα

Το κάπνισμα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους χώρους του σχολείου. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές το σχολείο με τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας του οφείλει να αποδοκιμάσει την επιβλαβή και επικίνδυνη συνήθεια του καπνίσματος που εδραιώνεται σε αυτή την ηλικία. Για τους λόγους αυτούς το σχολείο λειτουργεί:

 

Προληπτικά: α) ενημερώνει τους μαθητές για τις επιπτώσεις τουκαπνίσματος σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς (π.χ. κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκινητικής υγείας). β) παροτρύνει τους μαθητές να πάρουν μέρος σε αντίστοιχα προγράμματα αγωγής υγείας που υλοποιούνται ως σχολική δράση κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Κατασταλτικά: Σε περίπτωση που ο μαθητής βρεθεί να καπνίζει στο χώρο του σχολείου, ενημερώνεται η διεύθυνση και ο κηδεμόνας του και η πράξη του αυτή επισύρει τις κυρώσεις που  προβλέπονται (μέχρι αποβολή μίας ημέρας). Οι παραπάνω κυρώσεις εφαρμόζονται κατά περίπτωση από τη διεύθυνση του σχολείου και τον σύλλογο των διδασκόντων.

 

Παιδαγωγικός έλεγχος

H ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας της διαδικασίας αντιμετώπισης της παραβατικότητας στον σχολικό χώρο. Τα χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι τα ακόλουθα:

 

  • προαγωγή ατμόσφαιρας αμοιβαίου σεβασμού, ενθάρρυνσης και υποστήριξης
  • απαγόρευση της βίας
  • δημιουργία προστατευτικού περιβάλλοντος που να αποτρέπει τον εκφοβισμό
  • καλλιέργεια του  σεβασμού  της  διαφορετικότητας
  • προώθηση της συνεργατικής μάθησης
  • σύνδεση του Σχολείου με την οικογενειακή ζωή
  • προαγωγή της ισότητας και της συμμετοχής όλων

 

Αρκετές όμως είναι οι περιπτώσεις που οι μαθητές/ριες προβαίνουν σε μη αποδεκτές συμπεριφορές σε σχέση με τον κανονισμό λειτουργίας. Τα θέματα μη  αποδεκτής  συμπεριφοράς  των μαθητών/ριών  στο  Σχολείο  αποτελούν
αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, τον/τη Σύμβουλο Σχολικής ζωής, τον/τη Διευθυντή/ρια της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών και τον/τη Συντονιστή/ρια Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται.
Το Σχολείο, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί  έτσι ώστε οι μαθητές/ριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.  Αν η συμπεριφορά του μαθητή και της μαθήτριας δεν εναρμονίζεται με την ιδιότητά του και αποκλίνει από την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του Σχολείου, τότε αντιμετωπίζει τον παιδαγωγικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας και παιδαγωγικής που διέπουν την ηλικία του.
Στο Σχολείο η κατάκτηση τής γνώσης και η αγωγή απαιτούν εκ μέρους κάθε μαθητή τον σεβασμό σε αρχές και κανόνες συμπεριφοράς. Η σταδιακή προσαρμογή των μαθητών στους κανόνες πειθαρχίας, ως βασική επιδίωξη τού Σχολείου, επιβάλλει να χρησιμοποιούνται παιδαγωγικά μέσα και να γίνονται διακριτικές προσωπικές επισημάνσεις.
Η συμπεριφορά των μαθητών προς το  διδακτικό προσωπικό, τους συμμαθητές τους καθώς και προς όλα τα πρόσωπα που βοηθούν το έργο τού σχολείου (καθαρίστριες) πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευπρέπεια, σεβασμό και ευγένεια. Με τη συμπεριφορά τους, η οποία καλείται να είναι θετική προς τους ανθρώπους και τον περιβάλλοντα χώρο, οι μαθητές εκφράζουν την καλλιέργεια και την κοινωνική τους αγωγή.
Η απρεπής συμπεριφορά του μαθητή, η χειροδικία, η άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας από άτομα ή ομάδες προς άλλους μαθητές, καθώς και οι απρεπείς εκφράσεις ελέγχονται αυστηρά, θεωρούνται σοβαρά παραπτώματα και αντιμετωπίζονται αναλόγως και κατά περίπτωση από τον Διευθυντή του σχολείου ή τον Σύλλογο των διδασκόντων σύμφωνα με την εκπαιδευτική νομοθεσία.
Τα παιδαγωγικά μέτρα κλιμακώνονται ως εξής: προφορική παρατήρηση, επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση από το μάθημα, αποβολή από τα μαθήματα μίας μέρας, αποβολή από τα μαθήματα δύο ημερών και απομάκρυνση από το Σχολείο (αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος).
Οι μαθητές/μαθήτριες που αποβάλλονται παραμένουν τις ημέρες της αποβολής στο Σχολείο, οι ώρες απουσίας τους από την τάξη καταχωρίζονται και απασχολούνται με ευθύνη του/της   Διευθυντή/ντριας του Σχολείου. Στις σχολικές εκδηλώσεις και κατά τις εξόδους από το σχολείο, οι μαθητές καλούνται να υπακούσουν στους συνοδούς εκπαιδευτικούς και να συμπεριφέρονται με ευγένεια και αξιοπρέπεια. Σε περίπτωση που ένας μαθητής επιδεικνύει συμπεριφορά που παραβαίνει τις αρχές, τους κανόνες του σχολείου και τις υποδείξεις των συνοδών καθηγητών, τότε του επιβάλλονται κυρώσεις ανάλογες της σοβαρότητας του παραπτώματος.
Οι κυρώσεις κλιμακώνονται σύμφωνα με τη σχολική νομοθεσία και με τις αρχές της παιδαγωγικής (άρθρο 27 του Π.Δ. 104/1979, ΦΕΚ. Α΄ 23). Οι ποινές δεν επιβάλλονται τιμωρητικά αλλά έχουν κυρίως στόχο να νουθετήσουν και να δράσουν  αποτρεπτικά.  Σε  κάθε  περίπτωση  παραπτώματος ή παραβατικής συμπεριφοράς, οι γονείς ενημερώνονται από το σχολείο για την συμπεριφορά των παιδιών τους και την επιβολή κυρώσεων.


Πολύ σοβαρά παραπτώματα, που ενδέχεται να επιφέρουν την ποινή της απομάκρυνσης από το Σχολείο, ενδεικτικά, θεωρούνται:

 

Η χειροδικία ή η άσκηση ψυχολογικής βίας από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες.
Η πρόκληση ζημιών ή φθορών στην περιουσία του Σχολείου ή σε περιουσία προσώπων εντός του σχολικού χώρου.
Η κατοχή ή χρήση αλκοόλ μέσα στους σχολικούς χώρους. Στην περίπτωση κατοχής ή χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από την πολιτεία διαδικασίες.

 

Πρόληψη φαινομένων βίας και Σχολικού εκφοβισμού

Ως ενδοσχολική βία ορίζεται η εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, σε σχολικό πλαίσιο. Κάθε πράξη, που συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θεωρείται ότι εμπίπτει   στην   περίπτωση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:

Το σχολείο ενημερώνει τους μαθητές σχετικά με το τι είναι η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, για να μπορούν να τα αναγνωρίσουν, εάν και εφόσον   εκδηλωθούν. Η ενημέρωση μπορεί   να γίνει από τους υπεύθυνους καθηγητές της Ομάδας Δράσης Πρόληψης της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου και τους αρμόδιους φορείς.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της σχολικής κοινότητας συμπεριφέρονται με σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματα του σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας.Η  ίδια, η λειτουργία του σχολείου εμπνέει στους μαθητές το σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματα του.
Οι εκπαιδευτικοί παρατηρούν με προσοχή τους μαθητές και τις σχέσεις, που αναπτύσσουν μεταξύ  τους, τόσο μέσα στην τάξη όσο και στα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους. Η παρατήρηση βοηθά στον εντοπισμό του φαινομένου.
Όταν εκδηλωθούν στο σχολείο κρούσματα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, αναλαμβάνεται συντονισμένα η αντιμετώπισή τους από τη διεύθυνση του σχολείου, και το Σύλλογο των εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τους μαθητές που εμπλέκονται στο περιστατικό (ως θύματα, θύτες, παρατηρητές), τους γονείς και εξωσχολικούς παράγοντες π.χ. ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς.
Αυτό που το σχολείο πρέπει να εμφυσήσει στους μαθητές είναι η ανάγκη να προστατεύσουν τους συμμαθητές τους, όταν πέφτουν θύματα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Όταν εκδηλωθεί ένα περιστατικό βίας και εκφοβισμού στο σχολείο, η στάση των μαθητών θα συμβάλλει αποτελεσματικά στο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Είναι αναγκαίο να ενημερώσουν άμεσα το σχολείο, αν υποπέσει κάτι στην αντίληψή τους, εκδηλώνοντας έτσι την έμπρακτη αντίθεση τους απέναντι στο φαινόμενο.

Για να γίνει όμως αυτό, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου καλούνται να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν ότι, όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα δε γίνονται σεβαστά, τότε επιβάλλεται η αναφορά και η καταγγελία του περιστατικού. Όταν υπάρχει κάποιος που δε ζει με αξιοπρέπεια στο χώρο του σχολείου και δε γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του, τόσο ο ίδιος όσο και οι μαθητές, που είναι μάρτυρες, οφείλουν να αντιδρούν, να μη δέχονται την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μιλάνε και να καταγγέλλουν το περιστατικό. Επιπλέον οι   εκπαιδευτικοί του σχολείου καλούνται να δημιουργούν υποστηρικτικό περιβάλλον, συνθήκες ασφάλειας και εμπιστοσύνης, για να μπορούν είτε τα θύματα είτε οι μάρτυρες να μιλήσουν και να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού. Όμως πάνω απ’ όλα καλούνται να λειτουργούν οι ίδιοι με τις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού και να εμπνέουν τις αρχές αυτές στους μαθητές, ώστε να προλαμβάνονται τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού. Το σχολείο έχει υποχρέωση να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον για κάθε μαθητή και να λαμβάνει κάθε μέτρο που θεωρεί κατάλληλο, για να προστατεύει τους μαθητές (θύματα, θύτες και παρατηρητές).

 
 
Σχολικές Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες

Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά δραστηριοτήτων, εντός και εκτός Σχολείου που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρχει στην αρχή του σχολικού έτους σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη παιδαγωγικά κριτήρια. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες τα παιδιά εμπλουτίζουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις, τις  συνδέουν με την καθημερινή ζωή, αποκτούν δεξιότητες ζωής, ευαισθητοποιούνται σε διάφορα κοινωνικά  θέματα, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και κάνουν πράξη όσα μαθαίνουν στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Το Σχολείο επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των γονέων/κηδεμόνων και τη συμμετοχή όλων των μαθητών/ριών στις επετειακές, μορφωτικές, πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις.

 

Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/μαθητριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα.
Οι πέντε περίπατοι των μαθητών γίνονται προγραμματισμένα (απόφαση του Συλλόγου, Πράξη 17/9-9-2022) κατόπιν συνεννοήσεως του  Διευθυντή, των Καθηγητών και των Οργάνων της Μαθητικής κοινότητας, με τον ίδιο τρόπο οργανώνονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές– επισκέψεις στα πλαίσια των σχολικών μαθημάτων ή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/μαθητριών,
 
διότι έτσι αυτοί/αυτές αισθάνονται υπεύθυνοι/υπεύθυνες, αναδεικνύουν τις ικανότητές τους, τις κλίσεις τους, τα ενδιαφέροντά τους και το ταλέντο τους.
Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το σχολείο αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προσφέρουν μορφωτικό αποτέλεσμα στους μαθητές και σ’ όσους άλλους θελήσουν να τις παρακολουθήσουν.
Ο καλός σχεδιασμός και η συμμετοχή όλων των μελών της κοινότητας καθιστούν τις εκδηλώσεις κοινωνικό γεγονός και το σχολείο μορφωτικό πόλο που μεταδίδει πολιτισμό και γνώση.
Οι σχολικές εκδηλώσεις μπορούν να προγραμματιστούν από τον Σύλλογο και τα θέματα επιλέγονται από όλους τους φορείς της σχολικής ζωής οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους.
Στις εκδηλώσεις του σχολείου συμμετέχουν ενεργά και οι γονείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν και υποχρεώσεις για την υλοποίησή τους (οικονομική συνεισφορά ή προσωπική εργασία).

 

 

Άλλα θέματα

 

Απώλεια χρημάτων ή αντικειμένων αξίας

Το   Σχολείο   δεν   φέρει   ευθύνη   σε   περίπτωση   απώλειας   χρημάτων   ή αντικειμένων αξίας που οι μαθητές φέρουν τυχόν μαζί τους!
 
Επικοινωνία    και    Συνεργασία    Γονέων    /    Κηδεμόνων    – Σχολείου

Σημασία    της    επικοινωνίας    και    της    συνεργασίας    Σχολείου  – οικογένειας

Πολύ σημαντική παράμετρος της συνολικής λειτουργίας του Σχολείου και του κλίματος   που   δημιουργείται   είναι   η   επικοινωνία   και   η   εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών και με τον Σύλλογο Γονέων. Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο Σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των γονέων/κηδεμόνων προς το Σχολείο και τον εκπαιδευτικό. Οι γονείς/κηδεμόνες  είναι  σημαντικό  να  συνεργάζονται  στενά  με  το  Σχολείο, προκειμένου να παρακολουθούν την αγωγή και την επίδοση των παιδιών τους σε τακτική βάση, συμμετέχοντας στις ενημερωτικές συναντήσεις που οργανώνονται από το Σχολείο. Θεωρείται αυτονόητη η στενή συνεργασία και επικοινωνία των γονέων/κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς και τον/τη Διευθυντή/ρια του Σχολείου στην επίλυση ζητημάτων που τυχόν προκύψουν.

 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Οι γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών/ριών κάθε Σχολείου συγκροτούν τον Σύλλογο  Γονέων/Κηδεμόνων,  που  φέρει  την  επωνυμία  του  Σχολείου  και συμμετέχουν αυτοδικαίως σε αυτόν. Ο Σύλλογος Γονέων/Κηδεμόνων βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον/τη Διευθυντή/ρια, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών του Σχολείου, αλλά και με τον/την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου.

 

Σχολικό Συμβούλιο

Σε  κάθε  σχολική  μονάδα  λειτουργεί  το  Σχολικό  Συμβούλιο,  στο  οποίο συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών (ο Διευθυντής και τρείς εκπαιδευτικοί), το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων (με τον Πρόεδρο του), δύο εκπρόσωπους του οικείου Δήμου και ένα μαθητή (χωρίς δικαίωμα ψήφου) εκπρόσωπο των μαθητικών κοινοτήτων, που ορίζεται με απόφαση του Συμβουλίου τους. Έργο του Σχολικού Συμβουλίου είναι:

 

εισηγείται  στον  Διευθυντή  ή  στον  Προϊστάμενο  και  στον  Σύλλογο Διδασκόντων σχέδια δράσης της σχολικής μονάδας που αφορούν ενδεικτικώς στην οργάνωση και λειτουργία της, στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου, στις συνθήκες υγιεινής, στην επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων/κηδεμόνων τους, καθώς και κάθε άλλο θέμα αναφορικά με την ταυτότητα και τον προσανατολισμό της σχολικής μονάδας,
εισηγείται  στον  Διευθυντή  ή  στον  Προϊστάμενο  και  στον  Σύλλογο Διδασκόντων  συγκεκριμένο  σχέδιο  αντιμετώπισης  των  κρίσεων  που εμφανίζονται εντός της σχολικής μονάδας και τους υποστηρίζουν κατά την υλοποίησή του, συμβάλλει στη διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων, εκδρομών και εκδηλώσεων  κάθε  είδους  και  συνεργάζεται  με  φορείς  της  τοπικής κοινωνίας για την υλοποίησή τους,
συνεργάζεται με τον Σύλλογο Γονέων της σχολικής μονάδας και με τους εκπροσώπους του Δήμου στη σχολική επιτροπή ιδίως στα θέματα που σχετίζονται με την υλικοτεχνική υποδομή της σχολικής μονάδας, τη χρηματοδότηση  αυτής  από  άλλες  πηγές,  πλην  της  τακτικής  κρατικής επιχορήγησης, καθώς και τη διοργάνωση και τον συντονισμό δραστηριοτήτων κάθε είδους στην τοπική κοινωνία,
συνεργάζεται με τον Σύλλογο Γονέων, τον Δήμο, τους εκπροσώπους των μαθητικών κοινοτήτων, καθώς και τους εκπροσώπους αποφοίτων της  σχολικής  μονάδας,  εφόσον  υπάρχει  σύλλογος  αποφοίτων,  όσον αφορά στα θέματα που σχετίζονται με την προσφορά της σχολικής μονάδας στην τοπική κοινωνία.»

 

Η σημασία της σύμπραξης όλων

Ένα  ανοιχτό,  συνεργατικό,  συμπεριληπτικό  και  δημοκρατικό  Σχολείο  έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων μαθητών/ριών, εκπαιδευτικών, Διευθυντή/ριας, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Σχολικής Επιτροπής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να επιτύχει στην αποστολή του.

 

Ιστοσελίδα

Το σχολείο διαθέτει ηλεκτρονική σελίδα: "gym-peram.kav.sch.gr", στην   οποία   γίνονται   ανακοινώσεις,   δίνονται   πληροφορίες   για   την   εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, δημοσιεύονται άρθρα, πονήματα από εκπαιδευτικά προγράμματα του σχολείου, καθώς επίσης και στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις του σχολείου, κ.α.
 
Πολιτική του Σχολείου για την προστασία από πιθανούς κινδύνους

Ι. Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

 

Ο/Η  Διευθυντής/ρια του Σχολείου, στην αρχή του σχολικού έτους σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών του Σχολείου, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου.
Στις  περιπτώσεις  έκτακτης  ανάγκης,  κανένα  παιδί  δεν  αποχωρεί  από  το Σχολείο μόνο του. Τα παιδιά παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες τους. Όσον αφορά την προστασία από σεισμούς και φυσικά φαινόμενα, επικαιροποιείται τακτικά το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου  του  Σχολείου,  με  την  υλοποίηση  ασκήσεων  ετοιμότητας  κατά  τη διάρκεια του σχολικού έτους. Επίσης, ο/η Διευθυντής/ρια ενημερώνει τους/τις μαθητές/τριες, καθώς και τους γονείς/κηδεμόνες, για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.
Τέλος,  σε  καταστάσεις  πανδημίας  ή  ακραίων-επικίνδυνων  φαινομένων  οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, γονείς/κηδεμόνες, Διευθυντές/Διευθύντριες, Προϊστάμενοι/Προϊστάμενες οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά  τις  οδηγίες  που  εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι  φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λ.π. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.
 

Χώρος συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης
 
Ενδεικτικό σχέδιο:
 
 
 
Ειδικό σχέδιο αποχώρησης λόγω έκτακτων συνθηκών
 
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την ασφάλεια των  παιδιών έχει καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και προς τούτο  πραγματοποιούνται τακτικά ασκήσεις ετοιμότητας.

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας- Διαδικασίες διασφάλισης της εφαρμογής του

 

Ο κοινά συμφωνημένος Κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρηση του από τους/τις μαθητές/ριες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες με αμοιβαίο σεβασμό  στον  διακριτό  θεσμικό  ρόλο  τους,  ώστε  να  έχει  πληρότητα,  γενική αποδοχή και εφαρμογή, αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Χώρος συγκέντρωση ς Σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το Σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του.

Τα θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον Διευθυντή και τον Σύλλογο των Διδασκόντων, σύμφωνα µε τις αρχές τής Παιδαγωγικής Επιστήμης  και  την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Ο κανονισμός κοινοποιείται σε όλους τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών προς ενημέρωσή τους.

Η συνέπεια στην τήρηση τού Σχολικού Κανονισμού και των καθιερωμένων από το Υπουργείο Παιδείας  κανόνων  και  η  εξαίρετη  συμπεριφορά  τόσο  η ατομική των μαθητών όσο και η ομαδική των μαθητικών κοινοτήτων εκτιμώνται αναλόγως και επαινούνται κατά την κρίση τού Συλλόγου των Διδασκόντων κάθε Σχολείου. Οι γονείς των μαθητών   υποχρεούνται  να  διαβάσουν   τον εσωτερικό κανονισμό και να συνεργήσουν ως προς την εφαρμογή του.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 

Α. Εγγραφή

 

Στην Α τάξη Γυμνασίου εγγράφονται οι μαθητές που έχουν αποφοιτήσει από τα   αντίστοιχα   Δημοτικά   σχολεία   (Νέα   Ηρακλείτσα,   Νέα   Πέραμος,   Άγιος Ανδρέας,  Φωλιά,  Ελευθερές,  Ελαιοχώρι,  Μυρτόφυτο)  που  έχει  ορίσει   ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Καβάλας σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες. Για την εγγραφή στην Α Γυμνασίου  απαιτείται,  α)  Πιστοποιητικό  γέννησης,  β)  Υπεύθυνη  δήλωση κηδεμόνα, γ) Ατομικό δελτίο υγείας, δ) 2 φωτογραφίες (η μία για μετακίνηση, αν χρειάζεται). Σε περίπτωση διάστασης των γονέων θα πρέπει να δηλωθεί με υπεύθυνη δήλωση ποιος έχει τη γονική επιμέλεια.

Μετά την πρώτη εγγραφή του μαθητή στο Γυμνάσιο, δεν απαιτείται κατά τα επόμενα  χρόνια  άλλη  εγγραφή,  ούτε  ανανέωση  εγγραφής,  εκτός  από  την υποχρέωση που έχει ο κηδεμόνας να προσέρχεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους στο Σχολείο, πριν από την έναρξη των μαθημάτων και να δηλώνει ότι ασκεί την κηδεμονία του μαθητή, υπογράφοντας στο Ατομικό Δελτίο. Από την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι το τέλος Μαρτίου οι μαθητές μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλα σχολεία της επιθυμίας τους υπό την προϋπόθεση ότι κατοικούν  στην  περιοχή  του  σχολείου  υποδοχής  και  ότι  το  σχολείο  αυτό συνηγορεί σε αυτή την μετακίνηση. Οι μετεγγραφές από και προς το σχολείο γίνονται όπως ορίζει ο νόμος.

 

Β. Απαλλαγή από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής

 

Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα τής Φυσικής Αγωγής, καθώς και στις αθλητικές δραστηριότητες τού Σχολείου είναι απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού  Δελτίου  Υγείας  για  τους  μαθητές  τής  Α’  τάξης  τού  Γυμνασίου, σύμφωνα      µε        σχετική            εγκύκλιο          των      Υπουργείων    Υγείας και            Παιδείας. Απαραίτητη θεωρείται η αθλητική περιβολή για την διεξαγωγή του μαθήματος. Για  να  απαλλαγεί ένας  μαθητής  από το μάθημα τής  Φυσικής Αγωγής  για λόγους υγείας, ο γονέας, ο ασκών τη γονική μέριμνά του  μαθητή πρέπει να υποβάλει στο Σχολείο αίτηση απαλλαγής µε σχετική ιατρική βεβαίωση εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη των μαθημάτων ή την εμφάνιση τής πάθησης ή την επάνοδο τού μαθητή στο σχολείο μετά την ασθένεια. Επίσης, για την απαλλαγή  από  κάποιο  μάθημα  ή  κάποιο  είδος  εξέτασης  πρέπει  να  τηρείται αυστηρά η εκπαιδευτική νομοθεσία (άρθρο 25 τής Υ.Α. 10645/ΓΔ4/22-1-2018).

 

Γ. Έναρξη και λήξη μαθημάτων

 

Οι ακριβείς ημερομηνίες ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Σχολικό και διδακτικό έτος:

 

Το σχολικό έτος για τα Γυμνάσια αρχίζει την 1η  Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

 

Το διδακτικό έτος στο Γυμνάσιο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.

Κατά  τη  διάρκεια  του  διδακτικού  έτους  διεξάγεται  η  διδασκαλία  των μαθημάτων και γίνονται οι κάθε είδους εξετάσεις.

Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Η πρώτη περίοδος (1ο  τετράμηνο) διαρκεί από  11  Σεπτεμβρίου  έως  20  Ιανουαρίου  και  η  δεύτερη  περίοδος  (2ο τετράμηνο) από 21 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου.

 

Δ. Ωράριο Λειτουργίας

 

Το σχολείο λειτουργεί πέντε ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα – Παρασκευή), σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Ε. Σχολικό πρόγραμμα

 

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις ομάδες ως εξής:

 

α) Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α΄) περιλαμβάνει μαθήματα ως εξής:

αα)  Νεοελληνική  Γλώσσα  και  Γραμματεία,  ήτοι  Γλωσσική  Διδασκαλία  και Νεοελληνική Λογοτεχνία.

αβ) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση.

αγ) Ιστορία.

 

αδ) Μαθηματικά. αε) Φυσική.

αστ) Βιολογία. αζ) Αγγλικά.

β) Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β΄) περιλαμβάνει μαθήματα ως εξής: βα) Γεωλογία-Γεωγραφία.

ββ) Χημεία.

βγ) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή. βδ) Θρησκευτικά.

βε) Δεύτερη ξένη γλώσσα.

βστ) Τεχνολογία – Πληροφορική. βζ) Οικιακή Οικονομία.

γ) Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ΄) περιλαμβάνει μαθήματα ως εξής: γα) Μουσική-Καλλιτεχνικά.

γβ) Φυσική Αγωγή.

γγ) Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Το ωρολόγιο πρόγραμμα ορίζει ποια μαθήματα από τα παραπάνω περιλαμβάνονται  σε  κάθε  τάξη  του  Γυμνασίου  σύμφωνα  με  τον  παρακάτω πίνακα:

Ο προγραμματισμός και η οργάνωση τού Σχολικού Προγράμματος και ειδικότερα της διδακτέας ύλης γίνεται µε βάση τους νόμους και τις αποφάσεις τού Υπουργείου Παιδείας, αλλά και σύμφωνα µε τις απαιτήσεις των καιρών για άρτια παιδεία και εκπαίδευση. Η μετάδοση της γνώσης γίνεται σύμφωνα µε τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, µε πλούσιο υποστηρικτικό υλικό, έντυπο και ψηφιακό, και µε τη χρήση εποπτικού – τεχνολογικού υλικού καθώς και άλλων βοηθητικών μέσων διδασκαλίας, όπως είναι οι διαδραστικοί πίνακες. Ορισμένα μαθήματα διδάσκονται σε ειδικές αίθουσες (εργαστήρια, αίθουσες Πληροφορικής κ.ά.).

Συμπλήρωμα  και  απαραίτητη  προέκταση  και  συνέχεια  της  καθημερινής εκπαιδευτικής  διαδικασίας είναι οι  εκπαιδευτικές  εξορμήσεις, οι σχολικές εκδρομές, ο εκκλησιασμός, οι επετειακές, μορφωτικές, αθλητικές   και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει και οργανώνει το σχολείο μας, όπως:

  • περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
  • αγωγής υγείας
  • αγωγής σταδιοδρομίας, καθώς και τα
  • ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματα (Erasmus+, κ.λ.π.).

 

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην επαφή των μαθητών µε τις ποικίλες εκφάνσεις τού πολιτισμού (θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικά, ποίηση, πεζογραφία κ.ά.), µέσω της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων,    διαγωνισμών  και αφιερωμάτων σε σημαντικές προσωπικότητες και γεγονότα. Για ανάρτηση φωτογραφιών  ή  βίντεο  στη  σχολική  ιστοσελίδα  διανέμεται έντυπο γονικής συγκατάθεσης  κατά την  έναρξη τού  διδακτικού έτους. Στις περιπτώσεις που απαιτείται μετακίνηση των μαθητών µε μεταφορικό μέσο, λόγω συμμετοχής τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, είναι αναγκαία η ενυπόγραφη συγκατάθεση τού γονέα.

 

ΣΤ. Συναντήσεις γονέων με εκπαιδευτικούς (Πρόγραμμα)

Το Σχολείο μας θεωρεί απαραίτητη τη συνέργεια των γονέων - κηδεμόνων ως προς την εύρυθμη λειτουργία  του. Όταν σταθεροποιηθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου μας θα δημιουργηθεί πρόγραμμα επικοινωνίας (δια ζώσης ή  εξ’ αποστάσεως)  εκπαιδευτικών με γονείς, όπου οι τελευταίοι θα μπορούν, πέραν των προκαθορισμένων συναντήσεων, να ενημερώνονται από τους καθηγητές που επιθυμούν. Λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών θα εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα για μείωση της ανάγκης επισκέψεων των γονέων/κηδεμόνων εντός του σχολικού χώρου, στο μέτρο του δυνατού. Οι δια ζώσης συναντήσεις θα γίνονται κατόπιν προγραμματισμού. Η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο τηλεφωνικά, με ηλεκτρονικά μηνύματα ή με τηλεδιασκέψεις.

 

Ζ. Μετακίνηση μαθητών με ΚΤΕΛ

Το Σχολείο μας, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή οργάνωση και την απρόσκοπτη   λειτουργία των λεωφορείων, θεωρεί απαραίτητο να σας ενημερώσει για τον κανονισμό λειτουργίας των λεωφορείων που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας για τις μετακινήσεις τους, από και προς το σπίτι. Πρέπει να τονιστεί ότι το λεωφορείο αποτελεί προέκταση του σχολικού χώρου. Τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στο λεωφορείο δεν παύουν να είναι μαθητές του σχολείου μας. Υποχρεούνται να ακολουθούν κάποιους κανόνες συμπεριφοράς,  για  λόγους  ευπρέπειας  και  ασφάλειας  δικής  τους  και  των άλλων. Οφείλουν να συμπεριφέρονται με   ευγένεια στους οδηγούς. Δεν επιτρέπεται να μετακινούνται χωρίς λόγο ή να προξενούν φθορές. Σε περίπτωση σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος μαθητή, ο οδηγός οφείλει να ενημερώσει τη διεύθυνση του σχολείου.

 

Η. Υγειονομικό Πρωτόκολλο Λειτουργίας Σχολείων λόγω COVID-19

Οδηγίες προς τις εκπαιδευτικές μονάδες σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό  Covid-19,  τα  προληπτικά  μέτρα  κατά  της  διασποράς  του  και  τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν, δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κάνοντας κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: «Οδηγίες ΕΟΔΥ για Δευτεροβάθμια».

Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο. Αυτά τα μέτρα αναφέρονται παρακάτω.

 

  • προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων, όσο είναι εφικτό
  • συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών
  • καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες
  • αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο
  • αποχή   από   το  σχολείο   όσων   εκδηλώνουν   πυρετό   ή/και   άλλα συμπτώματα   συμβατά   με   COVID-19,   προστασία   μαθητών   και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες

 

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι

πυρετός και βήχας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 

Δυσκολία στην αναπνοή

Μυαλγίες

Ρίγος

Πονοκέφαλος

Δυσκαταποσία

Ρινική καταρροή/συμφόρηση

Ναυτία / έμετος

Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

 

Οι γονείς οφείλουν να παρατηρούν, να επαγρυπνούν και να ενημερώνουν τη Διεύθυνση για κάποιο ύποπτο σύμπτωμα και να θερμομετρούν τα παιδιά αν αυτά έχουν κάποια αδιαθεσία.

Σε περίπτωση αδιαθεσίας, ειδοποιείται ο γονέας για τα περαιτέρω και ακολουθείται  το  σχετικό  υγειονομικό  πρωτόκολλο.  Συμπερασματικά,  ο μαθητής που θα υποβληθεί σε rapid test και το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε παραμένει  στο  σπίτι  του  για  πέντε  ημέρες.  Την  πέμπτη  ημέρα  και  αφού  τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει ο μαθητής επιστρέφει στο σχολείο φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας για τις επόμενες πέντε ημέρες. Αν τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει τότε παραμένει στο σπίτι του για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του.

 

Θ. Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Εξαιτίας  των  επιδημιολογικών  και  επιστημονικών  δεδομένων  αλλά  και έκτακτων καταστάσεων όπως είναι οι καταλήψεις, οι μαθητές θα κληθούν να συμμετέχουν, σε σύγχρονη τηλεκπαίδευση στην πλατφόρμα Cisco Webex Meetings στις ψηφιακές τάξεις των καθηγητών τους σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα αποστέλλεται.

Η δημιουργία της ψηφιακής αίθουσας του κάθε εκπαιδευτικού καθώς και όλη η  επικοινωνία  που  αφορά  στα  θέματα  υποστήριξης  της  εξ  αποστάσεως εκπαίδευσης  θα  πρέπει  να  γίνεται  μέσω  των  υπηρεσιακών  λογαριασμών ηλεκτρονικής επικοινωνίας των εκπαιδευτικών (@sch.gr).

Τα προσωπικά email των εκπαιδευτικών (gmail, yahoo, hotmail, κλπ) αποκλείονται από τη συγκεκριμένη χρήση.

 

Ως   προς   την   ασύγχρονη   τηλεκπαίδευση   όλοι   οι   μαθητές   θα   είναι καταχωρημένοι  στο  Πανελλήνιο  Σχολικό  Δίκτυο  (ΠΣΔ)  με  προσωπικούς κωδικούς και θα μπορούν σε κάθε περίπτωση να συμμετέχουν ενεργά (e-class ή e-me), στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

 

17 Οκτωβρίου 2023

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 

Δημήτρης Λυμπεράκης